Brood maakt ons ziek, hongerig en dik!
Say whaaaaaat …??
Voor vrouwen boven de 40 jaar is het belangrijk om zich bewust te zijn van hun broodconsumptie en te streven naar een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan hun specifieke voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen. Ook in functie van hormonale disbalansen.
Ken je dat gevoel dat je buik precies een ‘opgeblazen ballon’ is na het eten van teveel brood, of andere voedingsproducten op basis van tarwe?
De ene boterham is de andere niet. Een zuurdesemspeltbrood dat voldoende tijd heeft gehad om te rijzen kun je niet vergelijken met een ‘plofbrood’ uit de supermarkt. Ook is het voor de meeste mensen geen ramp als ze om de paar dagen brood eten. Variatie is dus ook nu belangrijk.
Vergeet daarbij ook niet dat tarwe in veel andere producten verwerkt zit. Denk hierbij aan: muesli, cruesli, pannenkoeken, wraps, toastjes, spaghetti en macaroni. Op deze manier krijgen veel mensen zonder dat ze het doorhebben al snel veel tarwe binnen. Dit is zeker niet optimaal voor je darmslijmvlies en darmflora.
Waarom beperk je best brood?
- Veel koolhydraten, zetmeel en (lege) calorieën: brood is vaak rijk aan koolhydraten en calorieën. Overmatige consumptie van brood, vooral van bewerkte witte broodsoorten, kan bijdragen aan een overmatige calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtstoename.
- Bewerkte granen: Veel commerciële broodproducten bevatten bewerkte granen die zijn ontdaan van voedingsstoffen en vezels tijdens het productieproces. Hierdoor blijven er weinig voedingsstoffen over in het brood, wat resulteert in een minder voedzame optie.
- Bloedsuikerspiegel: Brood, vooral wit brood, heeft een hoge glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel snel kan laten stijgen en daarna snel kan laten dalen. Dit kan leiden tot schommelingen in de energieniveaus, hormonenbalans en hongergevoelens.
Waarom wil je nu die hoge pieken in je bloedsuiker vermijden?
Die hoge pieken leiden tot honger, cravings, vermoeidheid, ontstekingen, onbalans in je hormonenhuishouding, uitdagingen met je huid en zoveel meer.
Lang dacht men je enkel belang moet hechten aan je bloedsuiker in het geval van diabetes, maar intussen weten we dat iedereen baat heeft bij een stabiele bloedsuikerspiegel. - Gluten: Sommige mensen hebben glutenintolerantie of coeliakie, een auto-immuunziekte die schade aan de dunne darm veroorzaakt bij blootstelling aan gluten. Voor hen is het vermijden van glutenrijke producten zoals brood noodzakelijk.
- Diversiteit: Door teveel brood te eten, kun je andere voedzame voedingsmiddelen missen. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat verschillende voedingsstoffen en voedingsgroepen bevat voor een optimale gezondheid. Tip: zorg voor veel kleur op je bord en eet vooral seizoensgebonden.
Mijn broodvervangers voor het ontbijt
Verse appelmoes of rababermoes met platte kaas of Griekse of soja yoghurt.
Topping: zaden, pitten, krokante granola.
Fruitontbijt:
altijd een goed idee.
Let op: deze kunnen redelijk wat koolhydraten bevatten. Ik schrap dan voor de rest van de dag de inname van koolhydraten.
Smoothie met banaan, spinazie, bosbessen, amandelmelk en proteïnepoeder.
Versier met toppings zoals granola, kokosvlokken, vers fruit.
‘Wolkjes’:
een combinatie van cottage cheese en ei.
Wil je het wat zoeter, voeg dan enkele druppels stevia of honing toe.
Mijn broodvervangers voor de lunch
Salade van gekookte quinoa, broccoliroosjes, rode ui en feta.
Werk af met kruiden naar keuze.
Kan je ‘mealpreppen’ de avond voordien.
Soep:
Altijd makkelijk, voedzaam en lekker.
Voor wat extra ‘body’: voeg pitten, zaden, hennepzaad, blokjes ham … toe om je proteïne inname te verhogen.
Mix van rauwe groenten in kleine stukjes afgewerkt met rode ui, granaatappelpitjes en veeeeel kruiden.
Tomaat mozarella, maar dan anders.
Snij dunne schijfjes tomaat, en beleg met stukjes mozarella of burrata.
Werk af met olijfolie en toefjes pesto.
Zooooo makkelijk.