5 redenen om minder brood te eten

Veel mensen vinden brood lekker en makkelijk. Toch is het beter voor onze gezondheid als we minder brood eten.

Brood maakt ons ziek, hongerig en dik!

Say whaaaaaat …??

Voor vrouwen boven de 40 jaar is het belangrijk om zich bewust te zijn van hun broodconsumptie en te streven naar een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan hun specifieke voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen. Ook in functie van hormonale disbalansen.
Ken je dat gevoel dat je buik precies een ‘opgeblazen ballon’ is na het eten van teveel brood, of andere voedingsproducten op basis van tarwe?

Overweeg het toevoegen van alternatieve voedzame producten zoals quinoa, groenten en gezonde vetten aan je dieet om een evenwichtige voeding te bevorderen en te genieten van een goede gezondheid naarmate je ouder wordt.

 

De ene boterham is de andere niet. Een zuurdesemspeltbrood dat voldoende tijd heeft gehad om te rijzen kun je niet vergelijken met een ‘plofbrood’ uit de supermarkt. Ook is het voor de meeste mensen geen ramp als ze om de paar dagen brood eten. Variatie is dus ook nu belangrijk.

Vergeet daarbij ook niet dat tarwe in veel andere producten verwerkt zit. Denk hierbij aan: muesli, cruesli, pannenkoeken, wraps, toastjes, spaghetti en macaroni. Op deze manier krijgen veel mensen zonder dat ze het doorhebben al snel veel tarwe binnen. Dit is zeker niet optimaal voor je darmslijmvlies en darmflora.

 

Waarom beperk je best brood?

  • Veel koolhydraten, zetmeel en (lege) calorieën: brood is vaak rijk aan koolhydraten en calorieën. Overmatige consumptie van brood, vooral van bewerkte witte broodsoorten, kan bijdragen aan een overmatige calorie-inname, wat kan leiden tot gewichtstoename.
  • Bewerkte granen: Veel commerciële broodproducten bevatten bewerkte granen die zijn ontdaan van voedingsstoffen en vezels tijdens het productieproces. Hierdoor blijven er weinig voedingsstoffen over in het brood, wat resulteert in een minder voedzame optie.
  • Bloedsuikerspiegel: Brood, vooral wit brood, heeft een hoge glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel snel kan laten stijgen en daarna snel kan laten dalen. Dit kan leiden tot schommelingen in de energieniveaus, hormonenbalans en hongergevoelens.
    Waarom wil je nu die hoge pieken in je bloedsuiker vermijden?
    Die hoge pieken leiden tot honger, cravings, vermoeidheid, ontstekingen, onbalans in je hormonenhuishouding, uitdagingen met je huid en zoveel meer.
    Lang dacht men je enkel belang moet hechten aan je bloedsuiker in het geval van diabetes, maar intussen weten we dat iedereen baat heeft bij een stabiele bloedsuikerspiegel.
  • Gluten: Sommige mensen hebben glutenintolerantie of coeliakie, een auto-immuunziekte die schade aan de dunne darm veroorzaakt bij blootstelling aan gluten. Voor hen is het vermijden van glutenrijke producten zoals brood noodzakelijk.
  • Diversiteit: Door teveel brood te eten, kun je andere voedzame voedingsmiddelen missen. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat verschillende voedingsstoffen en voedingsgroepen bevat voor een optimale gezondheid. Tip: zorg voor veel kleur op je bord en eet vooral seizoensgebonden.

Mijn broodvervangers voor het ontbijt

Een gezond alternatief voor brood bij het ontbijt: platte kaas, rabarbermoes en granola

Verse appelmoes of rababermoes met platte kaas of Griekse of soja yoghurt.

Topping: zaden, pitten, krokante granola. 

Een gezond alternatief voor brood bij het ontbijt: fruitsalade

Fruitontbijt: 

altijd een goed idee.

Let op: deze kunnen redelijk wat koolhydraten bevatten. Ik schrap dan voor de rest van de dag de inname van koolhydraten.

Een gezond alternatief voor brood tijdens het ontbijt: shake met bosbessen en lijnzaad

Smoothie met banaan, spinazie, bosbessen, amandelmelk en proteïnepoeder.

Versier met toppings zoals granola, kokosvlokken, vers fruit.

Een gezond alternatief voor brood bij het ontbijt: wolkjes met ei en cottage cheese

‘Wolkjes’: 

een combinatie van cottage cheese en ei.

Wil je het wat zoeter, voeg dan enkele druppels stevia of honing toe.

Mijn broodvervangers voor de lunch

Een gezond alternatief voor brood bij de lunch: quinoa salade

Salade van gekookte quinoa, broccoliroosjes, rode ui en feta.
Werk af met kruiden naar keuze.

Kan je ‘mealpreppen’ de avond voordien.

Een gezond alternatief voor brood tijdens de lunch: broccolisoep

Soep: 
Altijd makkelijk, voedzaam en lekker.

Voor wat extra ‘body’: voeg pitten, zaden, hennepzaad, blokjes ham … toe om je proteïne inname te verhogen.

Een gezond alternatief voor brood bij de lunch: een mengeling van rauwe groentjes en granaatappelpitten

Mix van rauwe groenten in kleine stukjes afgewerkt met rode ui, granaatappelpitjes en veeeeel kruiden.

Een gezonde alternatieve lunch met tomaat-mozarella

Tomaat mozarella, maar dan anders.
Snij dunne schijfjes tomaat, en beleg met stukjes mozarella of burrata. 
Werk af met olijfolie en toefjes pesto.

Zooooo makkelijk.

Wil je graag meer informatie 

of een kennismaking met de voedingsprogramma’s en behandelingen van La Forma? 

Wil je graag vrijblijvend persoonlijk advies?

Of een kennismaking met de voedingsprogramma’s en behandelingen van La Forma? 

Enkel op afspraak
0472 69 85 00 of
info@laforma.be

“Ik zie mezelf niet meer graag als ik in de spiegel kijk.”
“Langzaam kruipen de kilo’s eraan, vooral op mijn buik en billen.”
“Ik wil afvallen, liefst zo vlug mogelijk.”

Herkenbaar?

Boek nu je 10 minuten gratis gezondheidsbabbel

Wanneer mag ik je bellen?

in 10 stappen naar een gezonder leven

Droom je ook van een gezonder leven in een gezonder lichaam? Brachten jouw pogingen tot nu toe weinig op?

Ik deel 10 redenen die jou tot nu toe van je doel hebben weggehouden