Als je alcohol gedronken hebt, voel je je wat lichter in je hoofd. Meer ontspannen. Je ervaart minder remmingen. Je praat meer en gemakkelijker, een gesprek met een wildvreemde lijkt plots veel beter te gaan. Tot zo ver de positieve effecten van alcohol.
Waarom we dit zo ervaren, leg ik je hieronder uit.
Hoe wordt alcohol verwerkt in het lichaam?
Alcohol komt via de slokdarm in de maag. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol opgenomen in het bloed. Dan gaat het naar de dunne darm, waar de rest wordt opgenomen. De lever breekt de alcohol in het bloed af.
- Na zo een 10 minuten komt de alcohol via het bloed in de hersenen. Daardoor krijgen de hersenen een soort verdovende werking. Als er voedsel in de maag aanwezig is, duurt de opname van alcohol wat langer.
- Na 20 minuten komt de alcohol in de lever, die de verwerking moet doen.
- Na 45 minuten is de concentratie alcohol in je bloed het hoogste.
- Alcohol wordt grotendeels door de lever verwerkt, en voor een kleiner gedeelte door het lichaam via zweten, urine en ademhaling.
- Een standaard glas wordt door de lever afgebroken in 1 tot 1,5u. Drink je 10 glazen vanaf 21u , dan duurt het dus 15u alvorens de alcohol afgebroken is. Dit betekent dat je eigenlijk de volgende ochtend nog altijd onder invloed bent en dus strafbaar in het verkeer. Je kan helaas dit proces niet versnellen bvb door koffie, een koude douche of een ontbijt.
- Voedsel in je maag heeft ook een invloed, omdat het ervoor zorgt dat de alcohol in je bloed trager wordt opgenomen. Echter, de alcohol concentratie is dezelfde met een volle of lege maag.
Weet dat het lichaam alcohol snel opneemt, waardoor je je snel ontspannen voelt. De ademhaling versnelt en de bloedvaten worden wijder. De alcohol wordt afgebroken tot acetaldehyde, dit is schadelijk voor onze cellen.
ALCOHOL EN DE INVLOED OP JE GEDRAG
Als het alcoholgehalte in je bloed toeneemt, verandert je stemming en je gedrag. Het brengt een soort overschatting teweeg en je reactiesnelheid neemt af. Het kan leiden tot afhankelijkheid of verslaving ervan. Bij afhankelijkheid heb je altijd meer nodig om hetzelfde effect te bekomen. Als je dan na een tijd ermee stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen.
Geestelijke afhankelijkheid is dan meer het gevoel te hebben dat je niet zonder kan.
ALCOHOL EN ZIEKTES
Door vaak alcohol te consumeren, verhoogt de kans op bepaalde ziektes.
- Kans op borstkanker bij vrouwen die dagelijks 1 of meer glazen alcohol drinken
- Kans op beroerte neemt toe bij meer dan 1,5 glazen alcohol per dag
- Kans op kanker neemt toe bij meer dan 2 glazen alcohol per dag. Het effect neemt nog toe als je daarnaast ook roker bent.
- Risico op leveraandoeningen of zelfs leverkanker
- Diabetes type 2 neemt toe bij mannen die lange tijd veel bier consumeren. Bij vrouwen neemt dit risico toe bij langdurig gebruik van sterke drank
ALCOHOL EN OVERGEWICHT
Alcohol bevat veel calorieën, eigenlijk zijn dit lege calorieën maar ze kunnen op termijn wel leiden tot overgewicht. Het aantal calorieën per glas hangt af van het suikergehalte in de drank.
Je lichaam ziet alcohol als een gif en doet er dan ook alles aan om het uit je lichaam weg te krijgen. Daardoor valt je vertering op een laag pitje. De calorieën die je dus extra eet, worden dan opgeslaan in je lichaam als vet. Bij mannen dan vooral rond de buikholte. Buikvet leidt tot hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en galstenen.
Rode wijn
- 100 ml: 82 kcal, 3 g koolhydraten
Witte wijn
- 100 ml droge witte wijn: 67 kcal, 0,6 g koolhydraten
Bier (pils)
- 250 ml: 110 kcal, 7,5 g koolhydraten
Likeur
- 35 ml: 85 kcal, 10,1 g koolhydraten
Tips om je alcoholverbruik te verminderen
Drink je meer alcohol dan wat goed is voor je?
Ondervind je nadelen van het drinken van alcohol? Stop dan (tijdelijk) het gebruik ervan.
Het is in elk geval aangewezen om minder alcohol te drinken als:
- jij of mensen in je omgeving er last van hebben
- je meer drinkt dan goed is
Misschien heb je momenteel geen nadelen van het drinken van alcohol, maar ook dan is het belangrijk om te weten dat het nadelige gevolgen kan hebben. Begin met te noteren wat je per dag drinkt. Schrijf het aantal glazen dat je drinkt op in een agenda en kijk na enkele weken hoeveel je eigenlijk hebt gedronken.
Nog enkele nuttige tips:
- Vermijd dat je thuis grote hoeveelheden alcohol hebt staan
- Bepaal hoeveel glazen je per week mag drinken
- Bepaal welke dagen van de week je graag een glaasje wil drinken en hou je eraan
- Beslis hoeveel glazen je wil drinken als je naar een feestje gaat
- Zoek een alternatieve activiteit voor de momenten dat je zin in alcohol hebt
- Zoek steun bij je directe omgeving, of bij een coach
Minder alcohol drinken heeft heel wat goede effecten op je lichaam:
- Gezond gewicht
- Minder last van maagzuur
- Verminderd risico op hartzieken en beroerte
- Betere slaapkwaliteit
- Meer energie
Gezondere lever