Eerst: waarom hebben we vezels nodig?
- Voor je spijsvertering
- Voor een goeie darmwerking
- Voor een vlotte stoelgang (eliminatie van afvalstofjes!)
- Voor een verzadigd gevoel
- Voor je gezondheid
- Ter bescherming van (darm)kanker
We eten allemaal wel eens een eitje: hard of zacht gekookt, spiegelei, roerei …
Ik heb altijd gekookte eieren in mijn frigo liggen, voor als ik een ‘hongertje’ heb …
In een gevarieerde voeding mogen eieren zeker niet ontbreken. Vegetariërs eten het vaak als alternatief voor vlees of vis.
Maar is het nu gezond? Krijgen we niet teveel cholesterol door het eten van eieren? En dus gevaren voor hart- en vaatziekten?
Eieren zijn uiteraard eiwitrijk en ze voldoen ook in onze behoefte aan essentiële aminozuren dwz dat het lichaam niet in staat is om dit zelf aan te maken. Eieren geven ook een hoog verzadigingsgevoel, waardoor ze vaak ingezet worden bij het afvallen. Door de eiwitten gaat de spiermassa niet omlaag tijdens een eiwitrijk dieet.
Eieren bevatten nog heel wat andere voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, vitamine E, vitamine A, vitamine B2, vitamine D, selenium, fosfor, ijzer, jodium, zink, biotine (vitamine B8), choline (vitamine B4). Biotine vermindert de insulineresistentie en verhoogt de insulinegevoeligheid van de spieren. Choline zorgt er dan weer voor dat de cholesterol onder controle blijft.
Wil je graag gezond blijven? Eet dan eieren!
Uit diverse studies blijkt namelijk dat het consumeren van 2 eieren per dag, je kan beschermen tegen infecties, ziekten en virussen.
Conclusie: eieren hebben gunstige effecten op onze gezondheid, dus waarom zou je niet elke dag een eitje mogen eten?!