Ben jij een emo-eter?
Eerst en vooral: wat is emo-eten?
Dit herken je wellicht: je hebt een onweerstaanbare drang naar eten … en je wil (of liever: je lichaam ‘eist’) nu het liefst snoep, gebak, chocolade, koekjes, chips …
Vraag je dan eens af of je wel honger hebt. Is het niet een emotie die de bovenhand neemt zoals verdriet, stress, boosheid, pijn?
Emo-eten is eigenlijk een algemene term voor eetgewoonten waarbij niet honger de motivatie is.
Bovendien komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Wie er last van heeft, zal voeding niet linken aan ‘ik wil mijn lichaam voeden’ maar eerder aan troost, om op de emotie een antwoord te geven.
Wat zijn de oorzaken?
- Een niet verwerkt trauma uit het verleden: dit kan gaan om kindermisbruik, jezelf onaantrekkelijk vinden, angstgevoelens
- Een negatief zelfbeeld, weinig zelfrespect, depressie
- Medicatie
- Stress: chronische stress heeft een niet te onderschatten invloed op het lichaam. Het zet het lichaam aan om cortisol aan te maken, wat honger opwekt.
- Andere triggers: verveling, sociale druk, verlegenheid om te eten in aanwezigheid van anderen
- Financiële problemen
- Relationele problemen
Vaak kom je ook in een vicieuze cirkel terecht, waar je zonder hulp niet meer uit geraakt.
Wat kan je doen?
- Tip voor je boodschappen: haal de ‘emo’ voeding niet in huis.
Welke voeding ga jij nemen als je een emo-moment hebt? Zijn het snoepen, chocolade, chips, borrelnootjes …?
Maak een boodschappenlijstje als je gaat winkelen en beperk je tot de zaken die je nodig hebt voor de week. - Plan, plan plan! Een goeie eetplanning en voorbereiding is cruciaal. Zeker als je een dieet volgt of een bepaald voedingspatroon hanteert. Het zorgt ook voor rust in je hoofd en in je frigo en voorraadkast.
- Ga op zoek naar een alternatieve activiteit zoals sport of een andere hobby. Het doet je op dat moment minder denken aan eten. Zoek een vriend(in) met wie je die activiteit kan doen en maak wekelijks (of vaker) een afspraak om het samen te doen.
- Stop met perfect te willen zijn. Nobody is perfect! Anders ben je nooit tevreden.
- Ga eens na wat jou doet emo-eten? Is het boosheid, verdriet, angst, …? Ofwel leer je ermee omgaan ofwel zoek je een manier om ze op te lossen.
- Eet bewust! Vermijd afleiding zoals gsm, tv, pc als je eet en geniet van je maaltijd.
- Maak niet teveel eten. De kans is groot dat je dat restje toch ook maar binnenspeelt.
- Doe 2x per jaar een detox kuur op basis van 100% natuurlijke voeding. Het geeft rust aan je lichaam en doet je terug erover nadenken wat je lichaam goed doet.
Wat als je toch een (vr)eetbui hebt gehad?
- Balans! Als je op dieet bent en je hebt eens een onweerstaanbare drang naar zoet, is niet alles verloren. Herpak je onmiddellijk en de schade zal beperkt blijven.
- Niet doen: overcompenseren! Als je een eetbui hebt gehad, ga dan niet de rest van de dag niks meer eten of extreem gaan sporten.
- Geduld! Na een hele periode van emo-eten (bvb een stressvolle periode op het werk) gaat je lichaam niet automatisch gelijk terug overschakelen op gezonde gewoonten. Dit vraagt tijd.
- Wees niet boos op jezelf! Integendeel: wees lief voor jezelf en geef je lichaam terug voeding ipv vulling.
- Little progress is also progress! Als je al 1 keer een eventuele eetbui kan omzeilen met één van bovenstaande tips, is dat een succes!