Doe het in kleine stapjes
Wil je gezond eten, dan is het belangrijk om dagelijks veel groenten te eten en een beetje fruit.
Als je je eetpatroon wil veranderen, doe je dat best in kleine stappen. Je hoeft niet meteen je huidige voedingspatroon helemaal om te gooien. Begin eens met groenten toe te voegen aan wat je normaal eet: een plakje komkommer en sla op je boterham met kaas of ham is al een begin. Neem bvb ook als tussendoortje eens wat kerstomaatjes of mini paprika’s. Geef dit ook aan je kinderen, zo leren zij al van jongsaf wat gezond is.
Rasp ook eens een wortel door je havermout.
Kleine dingen met resultaat!
Hou het betaalbaar
Gezond eten hoeft niet per sé duur te zijn.
Tips:
- Koop seizoensgroenten en -fruit
- Let in de winkel op aanbiedingen, buitenbeentjes, 1+1 gratis … en steek het in de diepvries
- Kook met restjes van de dag voordien
- Koop grotere hoeveelheden en geniet zo van kortingen (deel bvb met je buur of familie)
Hou het makkelijk en varieer
Er zijn slimme en makkelijke oplossingen die tijd besparen, zodat je toch kan genieten van een heerlijke en gezonde maaltijd.
Als je geen tijd hebt om verse groenten te halen en klaar te maken, kan het een optie zijn om te kiezen voor voorgesneden groenten in een zakje (broccoli- of bloemkoolrijst in je frigo komt altijd van pas), diepvriesgroenten of verspakketten van bij de groenteboer.
Eet ook niet elke dag dezelfde groenten, maar varieer in soorten en kleuren. Het oog wil ook wat …
Te vermijden (wegens belastend voor de lever)
- Suiker en suikerhoudende voeding en dranken
- (Voorverpakte) voeding in blik, bokaal, pakjes en zakjes
- Bewerkte voeding (daartoe behoort ook brood en pasta)
- Charcuterie (bevat heel veel suiker en zout)
- Bewerkt vlees en vis (bvb cordon bleu, worst, schnitzel ‘in een korstje’, gemarineerd vlees, gehakt, …)
- Frisdrank en fruitsap (ja, ook versgeperst fruitsap)
Alternatieven:
- Verse groenten en fruit
- Water en verse kruidenthee (koffie: max 2 tassen/dag)
- Zelfgemaakte crackers (zonder conserveermiddelen en transvetten)
- Verse soep
- Courgetti ipv ‘gewone’ pasta
- Bloemkoolpizza (het deeg bestaat uit bloemkool, ei, olijfolie en een scheut rijstmelk)
- Vers vlees of vis, onbewerkt (bvb varkenshaasje, kipfilet, biefstuk, witte vis, schaaldieren)
- Maak eens zelf humus of verse eiersla, of tonijnsla als beleg