Suiker: vergif voor je lichaam
Ken je dat?
Sommige mensen moeten nog maar kijken naar een bord pasta, brood, taart of koeken en ze (denken) dat ze al bijgekomen zijn. Nu is het wel zo dat mensen ook ‘aanleg’ hebben om sneller aan te komen hiervan, de zogenaamde ‘suikerverbranders’.
Dat suiker niet goed is voor je, dat weet je wellicht.
Het gaat dan niet enkel om de witte suiker, de klontjes suiker en de suiker in je gebak maar ook om de suiker die gebruikt wordt om voeding te bewaren, de suiker in dressings, in koekjes (ook al hebben ze een zogezegd gezonde verpakking), in blikvoeding, frisdrank, witte graanproducten, …
Per dag krijg je op die manier heel veel snelle suikers in je systeem, waar door je allerlei klachten kan ervaren. Je linkt deze negatieve effecten misschien niet meteen linken met het eten van suiker, maar door een eetdagboekje bij te houden, zal je al snel een patroon merken.
✔ Hoge bloeddruk
Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.
✔ Overgewicht
Teveel aan suiker dat niet als energiebron wordt gebruikt, wordt als vet opgeslagen.
✔ Vermoeidheid
Na de klassieke suikerpiek komt quasi direct een suikerdip.
✔ Honger
Als je suiker eet, ga je nog meer zin krijgen in suiker. Dus een sneeuwbaleffect.
✔ Diabetes
Wie teveel suiker eet, heeft grote kans om diabetes te krijgen vroeg of laat.
✔ Migraine
Het snel aan- en ontspannen van de bloedvaten kan leiden tot hoofdpijn.
Stap nu over van suikerverbrander naar vetverbrander
Maar hoe?
Doordat ik zelf heel weinig suikerhoudende producten eet, ben ik beginnen zoeken naar alternatieven.
Blijft natuurlijk de vraag ‘waarom’ je suiker eet: is het honger, verslaving, verveling, routine, …? Eens je daarachter gekomen bent, lukt het je zeker om de suikerinname te verminderen.
Misschien ook niet onbelangrijk om eens je dagschema onder de loep te nemen.
Vraag je bijvoorbeeld eens af:
- Heb ik voldoende gegeten bij mijn hoofdmaaltijden? Focus dan vooral op groenten bij middag- en avondmaal (zeker 250-300g!)
- Heb ik voldoende hoogwaardige, opneembare eiwitten gegeten?
- Heb ik (gezonde) vetten gegeten? Deze geven je een verzadigd gevoel.
- Eet ik voldoende fruit? In fruit zit fructose, deze is beter voor je gezondheid dan geraffineerde suiker.
- Drink ik voldoende water? Honger- en dorstsignalen zijn vaak hetzelfde.
- Alcohol: misschien ben je je er niet van bewust, maar als je alcohol drinkt, ga je meer ongezonde voeding eten.
- De alcohol zet je als het ware aan om te grijpen naar chips, gezouten pindanootjes, en gefrituurde hapjes.
Onze maatschappij maakt het ons niet gemakkelijk. De voedingsindustrie gebruikt (verborgen) suikers om je toch maar aan te zetten om hun producten te eten. Trap er niet in en wees kritisch. Lees etiketten. Vaak worden suikers ook onder andere vormen vermeld op de producten: stroop, honing, aspartaam, smaakmakers, alles wat eindigt op -ose en -ol …
En zo kom je natuurlijk niet uit de vicieuze cirkel van suikerinname.
Weet je niet hoe je een etiket moet interpreteren? Ik geef je graag meer uitleg.