Ben jij regelmatig moe en futloos?
Dan is de kans groot dat je teveel suikers en snelle koolhydraten binnenkrijgt. Veel van wat we eten is bewerkt en daardoor ontdaan van de gezonde voedingsstoffen.
Wat overblijft, zijn lege calorieën. Je kent vast wel die knagende verleiding om ’s avonds naar de koelkast te lopen op zoek naar wat lekkers. Of het bekende ‘ik heb zin in iets zoet’ momentje in de namiddag.
Dit hongergevoel komt door die lege calorieën en een schommelende bloedsuikerspiegel omdat je teveel snelle koolhydraten hebt gegeten. Je lichaam heeft hierdoor te weinige waardevolle voedingstoffen binnen gekregen. Ook al is je buik gevuld, je lichaam blijft om extra voeding ‘roepen’. Deze ’trek’ lever vaak de nodige extra ongewilde kilo’s op.
SNELLE KOOLHYDRATEN, WAT IS DAT PRECIES?
Wat zijn nu die snelle koolhydraten, die je bloedsuikerspiegel omhoog doen schieten en voor een terugkerend hongergevoel zorgen? En hoe weet je met welke voeding je deze verborgen boosdoeners kan vervangen?
Voeding die een snelle stijging van de bloedsuiker teweeg brengt: brood, pasta, bagels, gebak, snoep, ontbijtgranen, sandwiches, frisdrank, fruitsap, voorverpakte charcuterie, ketchup …
Voeding die een medium stijging van de bloedsuiker teweeg brengt: fruit (ja, ondanks dat het gezonde voeding is …), volkorengranen, …
Voeding die een langzame stijging van de bloedsuiker teweeg breng: melkproducten, vis, groenten,…
WAT DOEN KOOLHYDRATEN MET JE BLOEDSUIKERSPIEGEL?
Heb je al gehoord van glycemische index (GI)?
Dat is een moeilijke benaming voor de maat die aangeeft hoe snel de koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel aan het bloed worden afgegeven en zo de bloedsuikerspiegel snel of langzaam laten stijgen.
Hoe hoger de GI, hoe sneller de koolhydraten afbreken tijdens de vertering en worden opgenomen in je bloed. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.
Koek, snoep en frisdrank maar ook brood, pasta en rijst zorgen voor een snelle piek. Grote schommelingen van je bloedsuikerspiegel maken je dik. Je lichaam maakt als reactie op de snelle stijging namelijk een grote hoeveelheid insuline aan en dit bevordert de vetopslag.
Doordat je gedurende de dag koolhydraten eet, bevorder je continu deze vetopslag. Bij voedingsmiddelen met een lage GI worden de koolhydraten langzamer afgebroken en daardoor gelijkmatiger afgegeven aan het bloed. Ze zorgen voor een langzame stijging van je bloedsuikerspiegel.
MIJN ADVIES:
Tip: als je iets eet, denk dan ‘komt dit nu rechtstreeks uit de grond, van de boom, van de struik of is dit een bewerkt product?’
Of nog: als het geen barcode heeft, is het meestal onbewerkt en dus goed voor je gezondheid!