De groene asperges zijn super gezonde groenten, net zoals alle groene groenten trouwens.
Ze zijn rijk aan selenium, mangaan en zink. Deze mineralen zijn belangrijk voor een gezonde en sterke immuniteit.
Welke voordelen bieden ze nog?
- Asperges bevatten tevens vitamine A, B en K, maar ook foliumzuur, ofte vitamine B11, geweldig voor een gezond cardiovasculair systeem en voor vrouwen die willen zwanger worden.
- Asperges bevatten asparaginezuur, een aminozuur (bouwstenen van eiwitten) dat overtollige ammoniak in het lichaam neutraliseert, wat vaak de oorzaak is van uitputting, hoofdpijn en een slechte spijsvertering.
- Asperges bevatten gezonde vezels en eiwitten die helpen de bloedsuiker op peil te houden, constipatie te voorkomen, de spijsvertering te stabiliseren en de drang om te veel te eten te stoppen (o jaaaa, graag!!)
- Asperges bevatten ook een verbinding ‘asparagine’, een natuurlijke vochtafdrijver dat oxaalzuur en urinezuurkristallen (die in spieren en nieren zijn opgeslagen), afbreekt en via de urine verwijdert. Dit natuurlijke diureticum is nuttig bij het verminderen van vochtophopingen in het lichaam, een opgeblazen gevoel en zwelling in het lichaam.
- Asperges bevatten ook veel glutathion, een échte antioxidant en bijzonder goed voor mensen met auto-immuunziekten, leverproblemen, hartaandoeningen, kanker en diabetes.
- Het is bekend dat het ondersteunend werkt bij het versterken van de lever, nieren, huid, ligamenten en botten en door het chlorofylgehalte is het ook een ideale bloedzuiveraar.
- Asperges bevatten ook inuline dat goede bacteriën in de darmen stimuleert die de opname van voedingsstoffen stimuleren en het immuunsysteem goed laten functioneren.Groene asperge is dus een prima groente vol voedingsstoffen.
Je kan ze rauw of gestoomd eten en ze kunnen worden toegevoegd aan soep, salades, stoofschotels, rijst of vegetarische gerechten. Of je kan er heerlijk sap van maken, mocht je in het bezit zijn van een slowjuicer.Ook overheerlijk in een omelet of ovenschotel.