Ons lichaam heeft vetten nodig uit voeding, maar zoals bij elke voedingsstof binnen bepaalde grenzen.
Vetten bestaan uit VETZUREN.
Deze voedingsstoffen:
- leveren energie
- bevatten vitamines die we enkel terugvinden in het vet van voedingsmiddelen, beter bekend als VETOPLOSBARE VITAMINES, meer bepaald vitamine A, D, E en K.
- bevatten bepaalde vetzuren, genaamd ESSENTIELE VETZUREN, die enkel via voeding kunnen opgenomen worden (bvb omega-3)
Goede vetten, waar vind je ze?
Het zijn vooral vetten van plantaardige oorsprong, geschikt voor koude bereidingen. Deze bevatten ONVERZADIGDE VETZUREN.
Voorbeelden: notenolie, sojaolie, koolzaadolie, olijfolie, noten, vette vis (zalm, makreel, sardines …)
Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Goede vetten:
- verlagen de cholesterol
- bevorderen de goede werking van de hersenen
- verlagen het risico op hart- en vaatziekten
- beschermen ons tegen bepaalde vormen van kanker
- leveren ons voedingsstoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken
Mijn advies: we mogen deze vetten eten maar met mate!
SLECHTE VETTEN, WAAR VIND JE ZE?
Het zijn vooral vetten van dierlijke oorsprong, geschikt voor warme bereidingen. Deze bevatten VERZADIGDE VETZUREN.
Voorbeelden: vet vlees, vette vleeswaren, boter, volvette kaas, volle melk, snacks, gebak, koeken, palmolie, kokosvet …
Mijn advies: eet ze héél beperkt!
OMEGA-3, WAT IS DAT PRECIES?
Omega-3 behoort tot de familie van de lipiden, beter bekend als vetten.
Deze familie bestaat uit 3 groepen:
- Verzadigde vetten
- Mono-onverzadigde vetten
- Poly-onverzadigde vetten (omega-3)
Omega-3 is onmisbaar voor ons lichaam. We kunnen omega-3 echter niet zelf aanmaken en dus moet het in voldoende mate uit de voeding opgenomen worden. Of supplementeren.
Omega-3:
- beschermt het hart
- beschermt het zenuwstelsel
- versterkt ons immuunsysteem
- beordert de botaanmaak
- verbetert de elasticiteit van onze huid
- is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling van de hersenen bij babies
- kan je vinden in vette vis (zalm, haring, tonijn, sardines, paling) en plantaardige oliën (koolzaad, lijnzaad, walnoten, soja)
Mijn advies:
het consumeren van 2 soeplepels olijfolie of koolzaadolie geeft je een goeie balans tussen omega-3 en omega-6.
Je kan ook (net als ik) opteren voor een voedingssupplement met hoogwaardige visolie (verkrijgbaar in de webshop).