- Light
Een product mag ‘light’ genoemd worden als het minimaal 30% minder calorieën bevat. Vaak wordt vet vervangen door suiker om de smaak te behouden. Laat je dus niet misleiden! - Van natuurlijke oorsprong
Hoewel een product ‘van natuurlijke oorsprong’ kan zijn, wordt het vaak zo bewerkt dat het niet veel meer van de natuur overhoudt. Andere termen zoals ‘vers’ of ‘ambachtelijk’ worden ook vaak gebruikt, maar wees kritisch. - Suiker
Suiker kan schuilgaan onder verschillende namen zoals stroop, aroma, sucrose, nectar of aspartaam, maar ze zijn allemaal koolhydraten. - Volgorde van de ingrediënten
Het ingrediënt dat het eerst wordt genoemd, is het meest aanwezig in het product. Het laatste ingrediënt is het minst aanwezig. - E-Nummers
Vermijd E-nummers zoveel mogelijk. Het zijn vaak chemische toevoegingen zoals smaakmakers, conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen en kleurstoffen. - Bron van …
Termen zoals ‘bron van’ of ‘rijk aan’ vezels, mineralen of vitamines worden vaak gebruikt, maar wees kritisch en check de oorsprong ervan. - Zout
We hebben geen extra zout nodig. Het kan het vochtgehalte verhogen. Check of het product niet meer dan 100mg zout per 100 calorieën bevat.